Table of Contents

Voor sommige AI-tools is het handig om over Docker te beschikken. In deze workshop gaan we Docker Desktop onder Windows installeren. Dit is de makkelijkste manier om binnen Windows met Docker te werken. Hierbij maken we gebruik van WSL-2, wat de meest efficiënte manier is om binnen Windows met Linux te werken. We gaan ook kort de werking proberen.

Vereisten

Deze instructies werken voor elke versie van Windows 10 en 11, zoals Home en Pro.

Downloaden

Open de introductiepagina van Docker Desktop (https://www.docker.com/products/docker-desktop/) en kies Download Docker Desktop. Kies de benodigde versie, afhankelijk van jouw besturingssysteem en processor/architectuur. Voor de meeste mensen is dat Windows/AMD64.

Download de benodigde versie van Docker Desktop.

Installatie

Aan het begin van de installatie krijg je de keuze om WSL 2 te gebruiken in plaats van Hyper-V. Als je die optie hebt, raden we aan daarvoor te kiezen.

Docker gebruikt WSL-2 voor betere prestaties.

Met de komst van Windows 10 en 11 is WSL-2 de voorkeursmethode voor het werken met Docker. Bij de keuze voor Hyper-V wordt namelijk een volledige virtuele machine met Linux gestart met daarin Docker, wat meer vraagt van je systeem.

💪
WSL 2 staat voor Windows Subsystem for Linux versie 2. Het is een functie in Windows waarmee je een volledige Linux-kernel kunt draaien binnen Windows zelf. Er wordt virtualisatie gebruikt voor een snellere en meer compatibele Linux-omgeving. Daarin kun je met allerlei toepassingen voor Linux werken.

Als de installatie gereed is kies je Close and restart. Hierna wordt Windows opnieuw gestart. Na het starten verschijnt een venster met details over de licentievoorwaarden. Klik Accept om verder te gaan.

Accepteer de gebruiksvoorwaarden.

Vervolgens verschijnt een scherm met extra instellingen. We raden aan om de eerste optie Use recommended settings te kiezen. Hiermee zal WSL-2 op de achtergrond worden geïnstalleerd.

Gebruik de aanbevolen instellingen voor Docker Desktop.

Docker uitproberen

We zullen een korte test doen om te zien of Docker werkt. Start daarvoor Docker Desktop. Voordat je begint zie je een venster om in te loggen. Je kunt inloggen met een account of deze stap overslaan, door Skip te kiezen. Merk op dat een account gratis is, zeker voor test- en leerdoeleinden. Het geeft je bovendien wat ruimere limieten voor bijvoorbeeld downloads.

Docker werkt met zogenoemde images. Met zo’n image kun je een zogenoemde container maken. We nemen een heel eenvoudige image als voorbeeld. Klik daarvoor op de zoekbalk (of de sneltoets Ctrl+K) en zoek naar hello-world.

We gebruiken het eerste resultaat. Je ziet hier de opties Pull en Run. Met Pull wordt in feite de bewuste image gedownload naar je systeem. Met Run start je direct een container op basis van die image, waarbij de image wordt gedownload (een ‘pull’) als deze nog niet op je systeem staat. In dit voorbeeld kiezen we Pull.

We halen een eenvoudige image op om Docker mee te proberen.

Ga via het menu naar Images. Hier zie je de zojuist opgehaalde image. Onder Actions vind je het icoontje waarmee je deze image kunt starten, ook wel Run genoemd. Klik er op. Je ziet een melding vergelijkbaar met onderstaande afbeelding. Dit geeft aan dat de installatie geslaagd is.

De container op basis van de gedownloade image in werking.

Docker via een opdrachtprompt

Je kunt Docker ook in een willekeurige map op je systeem via een opdrachtprompt gebruiken. Blader daarvoor naar een map. Klik ergens in die map op de rechtermuisknop en kies de optie Open in Terminal. Geef nu de opdracht docker run hello-world. Daarmee kun je de hiervoor gedownloade image starten.

Docker kun je in elke willekeurige map via een opdrachtprompt gebruiken.

Categorized in:

Software,