Table of Contents

Chatbots zoals ChatGPT zijn uitstekend in staat om grappige memes of foto’s met humor te beoordelen. Je kunt uitleg krijgen over de grap én over de boodschap die erin is verwerkt. In deze workshop geven we hier enkele voorbeelden van. We vragen steeds aan ChatGPT om uit te leggen wat er op het beeld gebeurt of wat de grap is. We hebben hierbij gebruik gemaakt van het model GPT-4o. Wij vonden de resultaten indrukwekkend maar probeer het zeker zelf ook met je favoriete memes!

💪
Memes zijn een erg belangrijk onderdeel van de online cultuur. Een meme bestaat meestal uit een foto met een grappige tekst met serieuze ondertoon. Maar het kan ook een stuk tekst of video zijn. Ze worden veelal gedeeld via social media. Om de humor te begrijpen is soms wat kennis nodig van de cultuur waaruit de meme is ontstaan.

Turing-test

Deze afbeelding werd gedeeld via Twitter en heeft betrekking op het steeds slimmer worden van AI.

Het is een toepasselijk beeld om mee te beginnen, maar geen al te grote uitdaging voor onze virtuele assistent:

Deze meme maakt een humoristische opmerking over kunstmatige intelligentie en de Turing-test. De grap in deze meme draait om een robot die niet alleen de test zou kunnen halen, maar ook bewust faalt. Dit impliceert dat de AI niet alleen intelligent is, maar ook strategisch of zelfbewust, wat ironisch en grappig is. Het suggereert een toekomst waarin AI slim genoeg is om menselijk te lijken, maar besluit dat niet te doen om redenen die alleen de AI begrijpt. De meme speelt in op angsten en fascinatie rondom AI en het idee van zelfbewuste machines, verpakt in een luchtige en ironische context.

💪
De Turing-test werd bedacht door Alan Turing en is een experiment om te bepalen of een machine intelligent gedrag kan vertonen dat niet te onderscheiden is van dat van een mens. Als een computer de test doorstaat, lijkt het dus alsof hij denkt zoals een mens.

Politiek

De onderstaande prent duikt vaak op rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het geeft aan hoe beloftes worden gedaan om kiezers te trekken, die vaak niet nagekomen (kunnen) worden.

We krijgen een heldere uitleg van ChatGPT die weinig te wensen over laat:

De grap in deze afbeelding is gebaseerd op ironie en politieke satire. De tekening toont een wolf die een groep schapen toespreekt vanaf een podium. Hij belooft: “After I am elected, I will become a vegetarian” (Na mijn verkiezing word ik vegetariër).

De humor zit in het contrast tussen de aard van de wolf (een natuurlijke vleeseter) en zijn onwaarschijnlijke belofte. De schapen, die de slachtoffers van de wolf zouden kunnen worden, juichen hem toe, wat hun naïviteit benadrukt. Het is een metafoor voor situaties waarin leiders ongeloofwaardige beloftes doen om vertrouwen te winnen, ondanks hun eigen tegenstrijdige belangen.

Archeologie

We vroegen ChatGPT om dit ‘grappige feitje’ uit te leggen.

ChatGPT komt ook nu met een heldere uitleg en waarschuwt dat het in potentie als controversieel kan worden gezien.

De grap in deze afbeelding ligt in de tekst boven de foto: “Fun fact: a majority of archaeologists are women due to their natural ability to dig up the past.” De woordspeling speelt op het stereotype dat vrouwen “oude kwesties” of “het verleden” oprakelen in persoonlijke relaties, wat wordt gekoppeld aan het werk van archeologen, die letterlijk het verleden opgraven tijdens opgravingen.

De humor komt voort uit het combineren van een professioneel vakgebied (archeologie) met een sociaal stereotype, wat een ironisch en licht provocerend effect geeft. Het is een speelse maar potentieel controversiële opmerking, afhankelijk van de context.

Tafelvoetbal

We vragen ChatGPT om de grap te duiden op deze foto van een tafelvoetbalspel, met een grappige twist.

ChatGPT ziet direct de associaties met over-the-top schwalbes in het echte voetbal:

Deze foto toont een opmerkelijke interpretatie van tafelvoetbal. In plaats van de gebruikelijke strakke opstelling waarin de spelers rechtop staan, liggen alle poppetjes op de grond alsof ze in een dramatisch moment van een voetbalwedstrijd zijn terechtgekomen. Het beeld roept direct associaties op met over-the-top schwalbes of theatrale blessures die soms voorkomen in echte voetbalwedstrijden. De pose van de poppetjes, met een overdaad aan gebaren van pijn en ellende, lijkt een humoristische kritiek te zijn op het theatrale gedrag van sommige voetballers.

Deze creatieve twist op tafelvoetbal maakt het spel ineens een stuk minder competitief en een stuk grappiger. Het verandert het gebruikelijke spelverloop in een scène die een komische parodie lijkt op echte voetbalwedstrijden. Het nodigt uit tot lachen en reflecteren op hoe absurd sportmomenten soms kunnen zijn. Dit beeld benadrukt de menselijke neiging om drama te omarmen, zelfs in iets zo eenvoudigs als een spelletje tafelvoetbal.

Verpakkingen

In andere landen gebruiken ze soms andere verpakkingen, zoals hier voor startvloeistof voor motoren. We laten de verpakkingen voor Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië naast elkaar zien.

ChatGPT heeft geen moeite om de (kleine) teksten te lezen. Ook duidt het netjes de culturele verschillen tussen deze landen, wat je terugziet op de omschrijvingen.

De grap op deze foto draait om de verschillen in benaming en toon van een vergelijkbaar product in drie Engelssprekende landen (UK, US, en Australië). Het product, bedoeld om motoren te starten, heeft een naam die de culturele verschillen in communicatie weerspiegelt:

  • UK (Verenigd Koninkrijk): “Bradex Easy Start” – een eenvoudige, formele en neutrale naam.
  • US (Verenigde Staten): “Starting Fluid” – direct en functioneel, met een technische toon.
  • AUS (Australië): “Start Ya Bastard” – informeel, rauw en humoristisch, wat typisch Australisch is in zijn directe en nonchalante stijl.

De humor zit in hoe de Australische naam veel minder serieus klinkt, terwijl het hetzelfde product betreft. Het contrast tussen de stijlen benadrukt de verschillen in nationale communicatieculturen.

Vrije keuze

De vrijheid van keuze is soms slechts een schijnvrijheid, die wordt beperkt door vastgestelde grenzen. Deze prent illustreert dat op satirische wijze.

ChatGPT legt goed uit hoe keuzes soms verschillend lijken terwijl de uitkomst al vast ligt:

Deze prent illustreert op satirische wijze de illusie van vrije keuze. Het toont een koe die twee ogenschijnlijk verschillende keuzes heeft: een pad naar links en een pad naar rechts. Beide paden leiden echter onvermijdelijk naar hetzelfde eindpunt: het slachthuis.

De prent benadrukt hoe keuzes soms slechts oppervlakkig verschillend lijken, terwijl de uitkomst al vastligt. Dit concept kan breder geïnterpreteerd worden als kritiek op situaties in de maatschappij waarin mensen de indruk krijgen keuzes te hebben, terwijl de werkelijke controle of autonomie ontbreekt. Het gebruik van een koe en een slachthuis versterkt de metafoor, zowel in termen van dierenrechten als sociale commentaar.

Klimaatverandering

Klimaatverandering komt regelmatig in het nieuws, en het is dan ook niet vreemd dat er de nodige memes rondgaan over het onderwerp, zoals deze:

ChatGPT komt met een heldere uitleg over het beeld.

De grap op deze foto zit in het creatieve en humoristische verband dat wordt gelegd tussen de afname in de grootte van ondergoed door de jaren heen en global warming (opwarming van de aarde). Op de lijn zijn verschillende stijlen ondergoed opgehangen, variërend van groot en bedekkend in 1900 tot steeds kleiner en minimaler in 2020. De suggestie is dat, net zoals het klimaat warmer wordt, de hoeveelheid kleding die nodig is om zich comfortabel te voelen ook afneemt. Het is natuurlijk niet serieus bedoeld, maar een speelse visuele metafoor die inspeelt op trends in mode en het klimaat.

Bekende voetballers

Voetballers als Messi, Ronaldo en Neymar behoeven geen introductie. Ze hebben allen een unieke speelstijl, wat op deze prent mooi wordt gesymboliseerd.

ChatGPT kent zijn pappenheimers en weet ook goed uit te leggen wat er op de humoristische plaat precies wordt uitgebeeld:

Deze foto toont een humoristische plaat die voetballers associeert met verschillende manieren van ‘plassen’, afgebeeld door stickfiguren en iconische namen. Elke voetballer wordt gepresenteerd op een manier die stereotypen of grappen over hun speelstijl weerspiegelt:

  • Messi: Plasstraal is kort maar precies, wat zijn nauwkeurigheid op het veld symboliseert.
  • Ronaldo: Een lange en krachtige straal, verwijzend naar zijn kracht en flair.
  • Ronaldinho: Een gebogen straal, symbolisch voor zijn creatieve en speelse stijl.
  • Ibrahimovic: Een acrobatische houding, passend bij zijn spectaculaire en onconventionele bewegingen.
  • Lukaku: De straal mist volledig, een knipoog naar kritiek op zijn inconsistentie.
  • Neymar: Liggend op de grond, verwijzend naar zijn reputatie voor overdreven valpartijen.

De humor komt voort uit hoe elk “plaspictogram” een herkenbaar kenmerk van deze spelers parodieert.

Vincent van Gogh

Zelf herken je in deze mok ongetwijfeld direct de bekende kunstschilder en begrijp je waarschijnlijk ook de grap in deze foto.

ChatGPT heeft geen moeite met deze foto en noemt het zelfs een een creatief eerbetoon aan de beroemde kunstenaar:

Deze afbeelding toont een creatieve mok die de vorm en uitstraling heeft van een gezicht, vermoedelijk geïnspireerd door Vincent van Gogh. De mok is met zorg beschilderd, waarbij het kenmerkende rode haar en de expressieve blauwe ogen opvallen. Wat echter direct de aandacht trekt, is dat het oor als handvat fungeerde, maar dat dit is afgebroken. Dit lijkt een knipoog te zijn naar het beroemde verhaal van Van Gogh, die zijn eigen oor afsneed, waardoor het kunstobject een ironisch en humoristisch element krijgt.

De afgebroken handgreep ligt los naast de mok, samen met verf en kwasten op de achtergrond, wat erop wijst dat de mok waarschijnlijk met de hand is gemaakt of bijgewerkt. Dit object combineert kunst, geschiedenis en functionaliteit op een unieke manier. Hoewel het breekbare oor het gebruik misschien bemoeilijkt, blijft het een fascinerend gespreksonderwerp en een creatief eerbetoon aan de beroemde kunstenaar.

Quarantaine

De Covid-19 lockdowns liggen al weer even achter ons. Deze meme was in die periode populair.

ChatGPT herkent het personage en legt de grap helder uit:

Deze meme toont een scène uit de film Jumanji (1995), waarin Robin Williams’ personage, Alan Parrish, na jaren vast te hebben gezeten in een jungle terugkeert naar de echte wereld. Zijn verwarde uitroep, “What year is it?”, weerspiegelt zijn totale desoriëntatie. De meme plaatst deze uitspraak in de context van een quarantaineperiode, waarbij de verwarde blik en de ongekamde uitstraling symbool staan voor het gevoel van tijdsverlies dat veel mensen ervaren tijdens langdurig binnenblijven.

De tekst “Quarantine Day 5 be like” benadrukt op humoristische wijze hoe quarantaine zelfs na een paar dagen kan voelen als een eeuwigheid. Het is een relatabel grapje dat inspeelt op de isolatie en vervreemding die veel mensen voelden tijdens bijvoorbeeld de Covid-19-lockdowns. De meme combineert herkenning en humor, waardoor het een luchtige manier is om met een gedeelde ervaring om te gaan.

EA Games

Bernie Sanders, een bekende Amerikaanse politicus en senator, zie je heel vaak terug in memes, zoals deze over EA Games:

ChatGPT herkent de bewuste politicus en begrijpt ook heel goed de boodschap die deze meme wil overbrengen:

Deze meme combineert een bekende uitspraak van Bernie Sanders met kritiek op EA Games (Electronic Arts). In de originele video vraagt Bernie Sanders tijdens zijn presidentscampagne om financiële steun van zijn achterban. De tekst ‘I am once again asking for your financial support’ is sindsdien een populaire meme geworden om situaties te beschrijven waarin iemand constant om geld vraagt.

De meme plaatst deze uitspraak in de context van EA Games, een bedrijf dat vaak wordt bekritiseerd om zijn agressieve verdienmodellen, zoals microtransacties en betaalde content in games. De toevoeging ‘EA games every 0.3 seconds’ benadrukt op een overdreven manier hoe vaak spelers worden geconfronteerd met verzoeken om extra geld te betalen, zelfs nadat ze al voor de game hebben betaald. Het resultaat is een grappige, maar scherpe kritiek op de commerciële strategieën van EA Games, waarmee gamers zich vaak kunnen identificeren.

Woordspel

De onderstaande foto vonden we op Twitter. Weet jij wat er wordt bedoeld, zonder naar de oplossing te kijken?

ChatGPT heeft geen moeite met deze puzzel. Terwijl je haast zou verwachten dat juist een computer dit (ten onrechte) op een logische manier probeert op te lossen:

Dit lijkt een vraag, maar het is eigenlijk een constatering over woorden en hun aantal letters. Hier is wat het betekent:

  • Het woord “What” bestaat uit 4 letters.
  • Het woord “Sometimes” bestaat uit 9 letters.
  • Het woord “Never” bestaat uit 5 letters.

De grap zit erin dat mensen de zin lezen alsof ze een logische vraag moeten beantwoorden, terwijl de zin gewoon feiten over de woorden zelf opsomt.

💡
Wil je meer leren over het analyseren of genereren van afbeeldingen met ChatGPT? Volg dan de cursus Effectief werken met ChatGPT op Techcursus.nl. Je leert hierin ook hoe je optimale prompts schrijft, met handige strategieën. Ook krijg je uitleg over alle andere praktische features van deze chatbot, zoals het werken met projecten, bouwen van je eigen ChatGPT en geavanceerde spraak.
Bekijk cursusinformatie

Categorized in:

Chatbot, Foto,

Tagged in:

, , ,