ChatGPT biedt veel opties en instellingen, waarvan je het merendeel misschien niet eens gebruikt. Met deze 10 tips haal je meer uit ChatGPT zodat je sneller je doel bereikt.
Tip 1: Gebruik de app
ChatGPT kun je niet alleen via de browser gebruiken: er is voor veel platforms ook een app beschikbaar (https://openai.com/chatgpt/download/). Zowel voor de desktop (Windows en macOS) als de smartphone (Android en iOS). Met de app kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een schermafbeelding bijvoegen en chatten over wat er op het scherm is te zien. Ook werkt geavanceerde spraak wat beter via een app. De app is daarnaast ook wat toegankelijker dan de browser en werkt vaak wat sneller.
Gebruik je de Windows-app dan kun je ChatGPT op elk moment oproepen met Alt+Spatie. Tenzij die globale sneltoets al wordt gebruikt. Zo kent bijvoorbeeld PowerToys Run standaard diezelfde sneltoets. Verander in dat geval de sneltoets van ChatGPT óf die van PowerToys Run. Dat kan via de instellingen van het betreffende programma.
Tip 2: gebruik sneltoetsen
ChatGPT kent meerdere handige sneltoetsen. Je kunt binnen de app een overzicht met sneltoetsen opvragen met Ctrl+/. In de tabel hieronder zie je ook alle sneltoetsen. Probeer ze uit en gebruik ze regelmatig. Met wat oefening kun je veel sneller navigeren binnen ChatGPT.
Sneltoets | Functie |
---|---|
Nieuwe chat openen | Ctrl+Shift+O |
Chat verwijderen | Ctrl+Shift+Backspace |
Focus op invoer voor chat | Shift+Esc |
Vergroten (tekst) | Ctrl++ |
Verkleinen (tekst) | Ctrl+- |
Vergroten/verkleinen resetten | Ctrl+0 |
Laatste codeblok kopiëren | Ctrl+Shift+; |
Laatste reactie kopiëren | Ctrl+Shift+C |
Aangepaste instructies instellen | Ctrl+Shift+I |
Zijbalk omschakelen | Ctrl+Shift+S |

Tip 3: zoek conversaties
Heb je heel veel conversaties in je lijst? Via de zoekfunctie kun je ze gemakkelijk terugvinden. Gebruik eventueel de snelkoppeling Ctrl+K om de zoekfunctie te openen. De zoekfunctie kan ook gearchiveerde chats boven water halen.
Tip 4: Archiveer je chats
Wil je die lange lijst met conversaties opschonen? Je kunt conversaties individueel verwijderen of archiveren via de opties bij de bewuste conversatie in de zijbalk. Maar je kunt ook in één keer alle conversaties verwijderen of archiveren. Daarvoor open je de instellingen. Onder Algemeen vind je de genoemde opties. Het verschil tussen archiveren en verwijderen is dat je gearchiveerde chats nog steeds kunt herstellen én terug kunt vinden via de zoekfunctie.

Tip 5: Gebruik het geheugen
Tijdens het werken met ChatGPT leert de chatbot steeds meer bij over jouw interesses en voorkeuren. Daarom zie je af en toe een melding dat het geheugen is bijgewerkt. Het geheugen komt toekomstige conversaties ten goede, omdat ze beter worden afgestemd op jouw situatie.
In de instellingen van ChatGPT kun je onder Personalisatie het geheugen beheren. Het is goed om af en toe te kijken wat hierin is opgenomen en of het nog klopt. Verwijder vooral de details die niet meer relevant zijn. Je kunt overigens ook in een conversatie vragen om bepaalde details te onthouden of juist te vergeten.

Als je ChatGPT al een tijdje hebt gebruikt, en het geheugen met de nodige details is gevuld, zijn er ook wat inspirerende vragen mogelijk, zoals:
Ook leuk: je kunt vragen om te verbeelden hoe jouw leven er uit ziet:
Tip 6: Tijdelijke chat
In ChatGPT kun je bovenaan een model kiezen. In dit venster zie je ook een vinkje om Tijdelijke chat aan te zetten. Daarmee wordt de chat niet opgenomen in je geschiedenis. Daarnaast wordt het geheugen in ChatGPT niet gebruikt of gewijzigd. Je kunt het enigszins vergelijken met de incognito-modus van je browser. Gebruik het bijvoorbeeld voor conversaties met gevoelige informatie of waarvan je weet dat je ze later niet meer nodig hebt.
Tip 7: Aangepaste instructies
Aangepaste instructies kun je zien als een soort voorgeprogrammeerde prompt voor ChatGPT, die bepaalde regels bevat die voor elke conversatie moeten gelden. Om deze aan te passen open je de instellingen. Ga naar Personalisatie en kies Aangepaste instructies. Pas je ze regelmatig aan? Gebruik dan de sneltoets Ctrl+Shift+I. Medio januari 2025 werd dit onderdeel gewijzigd waardoor je nu vier invoervelden hebt:
- Hoe je genoemd moet worden door ChatGPT
- Wat jouw achtergrond is
- Welke eigenschappen ChatGPT moet hebben
- Wat ChatGPT over jou moet weten.
Het veld met eigenschappen gebruik je om de conversatie te ‘sturen’. Geef hier bijvoorbeeld je voorkeur aan voor formele of informele antwoorden, korte of lange reacties, of ChatGPT een mening over onderwerpen mag hebben of altijd neutraal blijft. Of vraag bijvoorbeeld om voorbeelden en analogieën te gebruiken om complexe onderwerpen uit te leggen.

Tip 8: Taken
Wil je dat ChatGPT op vaste momenten een taak uitvoert, dan kan dat tegenwoordig! Je kunt dankzij taken een prompt inplannen voor een bepaalde dag en tijd, waarbij ook herhalende prompts mogelijk zijn. Gebruik het bijvoorbeeld om dagelijks het laatste nieuws te ontvangen, of een voorstel voor een marketingcampagne. Het mag een hele uitgebreide prompt zijn. Je ontvangt een notificatie als de taak is uitgevoerd. Zie ook de aparte workshop over het werken met taken.
Tip 9: Projecten
ChatGPT introduceerde eind 2024 de mogelijkheid om projecten aan te maken. Een project kun je zien als een werkruimte binnen ChatGPT waarin je al je conversaties over dat project bij elkaar hebt en waar je bestanden aan toe kunt voegen. De context wordt gedeeld, zodat je bijvoorbeeld in elke conversatie vragen kunt stellen die zijn gerelateerd aan dat bestand. Je kunt voor je project ook aangepaste instructies instellen. Daarmee kun je de conversaties in het project afstemmen op jouw specifieke wensen.
Tip 10: Link delen
Wil je een interessant gesprek delen met iemand? Je kunt dan eenvoudig een publieke link genereren en je gesprek direct doorsturen. Open hiervoor de conversatie en kies rechts bovenaan de optie Delen. Je kunt ook de conversatie in de zijbalk opzoeken. De optie om de conversatie te delen vind je in het menu.
De persoon die de link opent ziet de conversatie in de staat zoals die op dat moment was. Hij of zij kan kiezen om de conversatie te vervolgen met zijn eigen account. De aanpassingen die jij maakt, zoals vervolgvragen, blijven alleen zichtbaar in jouw eigen conversatie. En de veranderingen die anderen maken zullen alleen zichtbaar blijven in hun eigen conversatie.
Bekijk cursusinformatie